Glas - ett hantverk

Troligtvis började glas att tillverkas redan för 7000 år sedan och de första som behärskade denna konst var egyptierna. På Mantorp Glasbruk kan du följa och få uppleva mer om glasets tusenåriga hantverk.

Framställning

Vid framställning av glas används bland annat Gert blåser glaskvartssand, soda, krita, pottaska. Vid färgning tillsätts olika metalloxider. Smältningen av glaset sker vid 1400 grader Celcius och arbetstemperaturen för glasämnet är 1150 grader Celcius.

Tillverkningsprocessen kan ske på många olika sätt och att göra en utflygt till Mantorp Glasbruk är ett utmärkt tillfälle att på nära håll få uppleva och få veta mer om detta tusenåriga hantverk.

Glasets historia

Troligtvis började glas att tillverkas redan för 7000 år sedan och de första som behärskade denna konst var egyptierna. För 2000 år sedan började man i Fenicien blåsa glas med glasblåsarpipor, en teknik som även används idag.Från romarriket och Tyskland letade sig traditionen upp genom Europa och på 1500-talet byggdes de första glashyttorna i Sverige. Gustav Vasa hade lockat hit skickliga glasblåsare från Tyskland och Italien. Glasbruken blev under detta århundrade fler och lokaliseringen koncentrerades till Smålands skogar där tillgången på ved var stor.

I slutet av 1800-talet började glasbruken att samarbeta med erkända konstnärer och dessa har tillsammans med skickliga glasblåsare skapat ett mycket gott rykte för svenskt glas i hela världen.